Comunicate de Afaceri

Ce este ITP-ul si care este procedura pentru realizarea acestuia

Cu cat autovehiculul este mai nou, cat atat intervalul de timp pentru efectuarea ITP-ului este mai generos. Dimpotriva, pentru autoturismele vechi este nevoie sa apelezi la serviciile oferite de  o statie ITP sector 5 la intervale mai scurte de timp. Avand in vedere faptul ca ITP-ul este o procedura obligatorie, fiecare sofer trebuie sa aiba in vedere efectuarea acestuia la timp.

Documentele necesare pentru efectuarea ITP-ului

Pentru a merge la efectuarea ITP-ului orice sofer trebuie sa aiba pregatite anumite documente. Aici vorbim despre asigurarea obligatorie pentru autoturism si care sa fie valabila, cartea de identitate pentru autoturism, cartea de identitate a proprietarului sau a persoanei care merge cu autovehiculul la statia ITP, dar si certificatul de inmatriculare care trebuie sa fie in varianta originala.

Rolul certificatului de Inspectie Tehnica Periodica (ITP)

Documentul care se numeste certificat de Inspectie Tehnica Periodica are drept rolul completarea vizei ITP si este un document care este prevazut atat in legislatia din Romania, cat si in cea europeana.

In acest mod autovehiculul poate sa fie verificat rapid in ceea ce priveste autenticitatea si valabilitatea pentru ultima viza ITP care a fost aplicata, dar si din perspectiva starii tehnice a autovehiculului pentru care se face verificarea tehnica.

Este important de punctat faptul ca certificatul de ITP este valabil in toate statele membre ale Uniunii Europene, indiferent de statul unde este inmatriculat autoturismul in momentul realizarii inspectiei tehnice. In cadrul certificatului ITP sunt curpinse mai multe rubrici.

Printre acestea putem aminti numarul de inmatriculare, locul unde a fost efectuata inspectia tehnica si data la care proprietarul s-a prezentat intr-o statie ITP sector 5, numarul de kilometri parcursi pana in  momentul inspectiei, dar si clasa unde se incadreaza autovehiculul respectiv.

Tot in randul rubricilor care sunt amintite in documentul cunoscut ca fiind certificatul de ITP se regasesc si evaluarea autovehiculului, numarul din baza nationala de date pentru ITP, statia unde s-a efectuat verificarea tehnica, dar si data la care soferul trebuie sa efectueze urmatoarea inspectie tehnica.

Pregatirea pentru efectuarea ITP-ului

Fiecare sofer sau proprietar de autoturism care urmeaza sa efectueze inspectia tehnica isi doreste sa treaca cu brio aceasta verificare. Insa pentru acest lucru fiecare sofer trebuie sa se pregateasca cum se cuvine pentru efectuarea ITP-ului respectiv. Acest lucru difera de la autovehicul la autovehicul si tine cont inclusiv de vechimea acestuia.

Pentru autovehiculele care sunt folosite pentru transportul de persoane cu cel mult 8 locuri ITP-ul trebuie facut la maxim 2 ani. Pentru autovehiculele cu o vechime de minim 12 ani, soferii trebuie sa ajunga intr-o statie ITP sector 5 minim o data pe an. In schimb pentru masinile noi, verificarea este la un interval de 3 ani. Pentru a efectua verificarea tehnica, trebuie sa pregatesti documentele necesare si sa te programezi.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Atelierul de Creatii Digitale

Comentarii

Cauta

Categorii populare