Comunicate de Afaceri

Interviu cu Andrei Brăgaru, Partener Contract Management Associates

Reporter: Bună ziua, domnule Brăgaru. Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră. Astăzi discutăm despre provocările și soluțiile pieței de construcții din perspectiva planificării și implementării contractelor de tip HG 1/2018. Ne puteți spune câteva cuvinte despre activitatea Contract Management Associates și rolul dumneavoastră în cadrul companiei?

Andrei Brăgaru: Bună ziua și vă mulțumesc pentru invitație. Sunt partener la Contract Management Associates (CMA), o firmă specializată în gestionarea contractelor din domeniul construcțiilor. Ne concentrăm pe oferirea de consultanță și soluții personalizate pentru optimizarea proceselor contractuale, cu scopul de a asigura implementarea eficientă și de succes a proiectelor de construcții. 

Reporter: Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină antreprenorii în implementarea contractelor de tip HG 1/2018, în special în contextul menținerii marjelor de profit?

Andrei Brăgaru:  Implementarea acestor contracte este complexă datorită cerințelor riguroase și a necesității de a menține marjele de profit. Procedura trebuie susținută de anumite proceduri cheie, iar suportul din surse externe, atât juridic cât și tehnic, devine esențial. Astfel, personalul antreprenorului este degrevat de anumite sarcini, iar opinia specializată pe fiecare domeniu ajută la o implementare corectă.

Reporter: Ce proceduri sunt esențiale pentru o implementare fluentă a unui contract de execuție derulat sub HG 1/2018?

Andrei Brăgaru: Cele mai importante proceduri se referă la întocmirea și monitorizarea Programul de Execuție și Adminstrarea de Contract. Programul de Execuție este esențial pentru evidențierea grafică a activităților, bugetului alocat și duratei de timp estimate pentru finalizarea sarcinilor. Antreprenorii trebuie să țină cont de consistența logicii programului, tipurile de legături folosite, utilizarea lag-urilor, constrângerile, distribuția rezervelor totale de timp și identificarea drumului critic. Aceste atribute sunt fundamentale pentru a avea un program dinamic și detaliat conform Clauzei 17, necesar totodată și în analiza întârzierilor obiectiv, în cadrul unor potențiale dispute.

Reporter: Cum pot aceste proceduri să prevină întârzierile și să limiteze efectele acestora pe șantier?

Andrei Brăgaru: Antreprenorul trebuie să acționeze diligent pentru a preveni întârzierile și a limita efectele lor. Procedurile aferente HG 1/2018 limitează și condiționează opțiunile antreprenorului în ceea ce privește cauzele care îl îndreptățesc la prelungirea duratei de execuție, modalitatea de instiintare a unei situații, notificarea, detalierea notificării și gestionarea dezacordurilor. Gestionarea eficientă și în timpii prevăzuți contractual, a acestor aspecte, este crucială pentru evitarea problemelor majore.

Reporter: Cum poate Contract Management Associates sprijini companiile în gestionarea acestor contracte complexe?

Andrei Brăgaru: CMA oferă o gamă largă de servicii care acoperă toate aceste necesități. Echipa noastră de experți poate oferi suport în întocmirea și actualizarea ulterioară a Programului de Execuție, gestionarea notificărilor și a dezacordurilor, precum și în toate celelalte aspecte legate de administrarea contractelor, inclusiv înaintarea Revendicărilor. Un punct important de menționat este că, succesul procesului de revendicare este strâns legat de realizarea corectă a Programului de Execuție inițial și actualizat. Prin urmare, CMA recomandă ca procesul de revendicare să fie administrat de echipa care deține controlul și asupra procesului aferent de actualizare a Programului de Execuție.

Reporter: Care sunt tendințele viitoare pe care le anticipați în piața de construcții din România în ceea ce privește gestionarea contractelor?

Andrei Brăgaru: Ne așteptăm la o digitalizare accentuată a proceselor de gestionare a contractelor, și mai ales a unor sisteme de document management, care va aduce mai multă eficiență și transparență si trasabilitate. De asemenea, aspectele de sustenabilitate și conformitate vor deveni tot mai importante. Pe măsură ce legislația evoluează, companiile vor trebui să se adapteze și să-și îmbunătățească practicile de management contractual pentru a rămâne competitive.

Reporter: Vă mulțumim pentru timpul acordat și pentru informațiile valoroase. Aveți un mesaj final pentru cititorii noștri?

Andrei Brăgaru: Mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a discuta aceste subiecte importante. Le recomand cititorilor să acorde o atenție deosebită gestionării contractelor și să investească în formare și tehnologie pentru a asigura succesul proiectelor lor de construcții. O abordare proactivă și bine informată poate face diferența între succes și eșec în acest domeniu complex și dinamic.

Reporter: Vă mulțumim încă o dată și vă dorim mult succes în continuare!

Andrei Brăgaru: Mulțumesc! Succes și vouă!

Interviu preluat din Arena Constructiilor !

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Texte SEO

Comentarii

Cauta

Categorii populare