„Trotinetele electrice- între risc și siguranță,” un nou raport publicat de Industrie Mică Prahova SA și blogul Drumul în siguranță

Industrie Mică Prahova SA, prin blogul Drumul în siguranță, face public un nou raport axat exclusiv pe siguranța rutieră a trotinetelor electrice, sub numele „Trotinetele electrice, între risc și siguranță.”
Ca nouă formă de mobilitate introdusă recent la nivel mondial, trotinetele electrice au început să fie utilizate atât la nivelul Uniunii Europene cât și în țara noastră în urmă cu mai puțin de zece ani. Astfel, siguranța acestora a fost insuficient reglementată, necesitatea unor standarde comune în privința vârstei minime de utilizare a acestora, a folosirii căștilor de protecție, ori cu privire la limitarea vitezei de deplasare fiind evidentă.
Noile reglementări recent adoptate în România stabilesc ca limită de vârstă pentru conducerea unei trotinete electrice pe drumurile publice vârsta de 16 ani. În plus, legislația prevede că acestea trebuie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente atunci când se deplasează pe drumurile publice.
Concluziile raportului lansat astăzi arată că, deși trotinetele electrice prezintă un mai mare risc decât bicicletele sau automobilele pentru utilizatorii lor, există modalități de îmbunătățire a siguranței rutiere a acestora, acestea constând în principal într-o infrastructură sigură, limitarea vitezei acestora la 20km/h sau folosirea căștilor de protecție de către utilizatori.
„Cu acest nou raport pășim într-un domeniu prea puțin explorat, mai ales la nivel național. Deși preferința pentru acest mijloc de transport a crescut în ultimii ani în România, siguranța rutieră a trotinetelor electrice este un proces aflat în continuă creștere, lucru demonstrat mai ales în urma publicării unor studii internaționale în acest domeniu,” a declarat cu acest prilej Iulia-Mihaela Matreș, Director general adjunct al Industrie Mică Prahova SA.
Soluții precum interzicerea consumului de alcool pentru utilizatorii trotinetelor electrice și viteza limitată la 30km/h pentru autovehiculele care împart drumul cu acestea, dar și posibilitatea introducerii la scară largă a marcajelor și indicatoarelor rutiere dedicate, pot contribui în mod fundamental la îmbunătățirea siguranței deplasării cu aceste noi mijloace de transport.
Industrie Mică Prahova SA este activă în domeniul semnalizării rutiere orizontale și verticale încă din anul 1990, având clienți primării și consilii locale și județene din România. Blogul Drumul în siguranţă, unicul blog de companie din România pe tematica siguranţei rutiere, a fost creat în urma semnării Cartei Europene a Siguranţei Rutiere, în anul 2013. Pe parcursul anilor, societatea a derulat numeroase campanii de siguranță rutieră și a lansat o serie de studii și rapoarte, demonstrând și în acest fel preocuparea constantă pentru îmbunătățirea continuă a acestui domeniu în țara noastră.