Comunicate de Afaceri

Finante versus “terapia” ABA

Perspectiva

Finante versus “terapia” ABA: In comentariile de la un articol anterior, oarecum iesit din subiectul articolului, doua sau trei mamici au disecat tema platilor si veniturilor terapeutilor, insotirorilor de la gradinita si a centrelor. Desi am fost tentat sa raspund acolo, pe loc, am realizat ca e un subiect interesant si ca ar merita un raspuns, asa, printr-un articol. Multi parinti dintre cei care se confrunta cu diagnosticul de autism pierd din vedere esenta si duc diverse batalii in care isi consuma energia inutil. Am mai vorbit despre subiectul banilor platiti pe terapii si daca este sau nu este o afacere. Iar intrebarea mea, usor retorica era, si daca nu ar fi o afacere, de ce cineva ar vrea sa se apuce sa o faca?! Ca nu inteleg. Daca vorbim de voluntariat, da, se poate si asta. Dar evident, depinde de obiective. Vreau sa recuperez copilul cu autism sau vreau doar sa ii imbunatatesc un strop conditia? Pentru ca daca obiectivul meu ca parinte este maximum de sanse pentru copilul meu pentru a se integra in societate … e greu sa vorbim de orice altceva in afara interventiei/terapiei ABA. Ori interventia ABA este imposibil de gestionat pe baza de voluntariat. Pentru ca aici vorbim de specializare extrem de aprofundata. Caz in care nu exista voluntar in lumea asta care sa o faca. Indiferent de domeniu. Adica nu exista voluntar care sa stea si sa invete ani de zile, pentru a oferi servicii super specializate, gratis. Prin urmare daca e gratis sau foarte ieftina, nu e calitativa. E natural sa fie asa. Dar din nou, asta e o alta teza, pe care am mai dezbatut-o. Ceea ce nu inteleg e de ce unii oamenii considera ca asa ar trebui sa fie.

terapia aba

Finante versus interventia ABA intr-un centru

Revenind la chestia cu veniturile centrelor. In primul rand …. eu nu am si nu sunt parte din niciun centru. Dar evident ca stiu pe dinara ce inseamna unul. Pentru ca …am fondat sau am pus umarul la fondarea a cateva. Non-profit. Costurile la 8 ore de terapie intr-un centru
profesionist care e specializat in ABA, variaza intre 2200 si 2500 euro. Adica intre 10.000 si 12.000 lei pe luna. In fiecare luna. Indiferent daca copilul se imbolnaveste sau din orice motiv nu vine 2 saptamani la terapie. Inclusiv in vacanta. (Sac!) Ca sa pot sa acopar 8 ore pe zi, am
nevoie de doi terapeuti. Un terapeut nu poate lucra eficient, direct cu un copil mai mult de maxim 4-5 ore zilnic. Deci din doi terapeuti pot sa acopar un maxim de 8-10 ore. Acum sa vedem cat ma costa doi terapeuti: daca sunt terapeuti incepatori, variaza undeva intre 2000 si 3500 lei pe luna per terapeut. Asta inseamna ca daca adaug si taxele la fiecare salariu doi terapeuti o sa ma coste full time lunar intre 7000 si 12000 lei. Ceea ce inseama ca fiecare calup de 8 ore o sa ma coste ca centru cam 9500 lei. Apoi urmeaza analistul comportamental (coordonatorul) care la fel, daca e la inceput de cariera are un salariu de aproximativ 6000-7000 lei. Adica cu tot cu taxe, vreo 12000 lei. Minim. Daca coordoneaza activitatea a 8- 10 copii (8 ore) inseamna ca am un cost de 1200-2000 lei per copil. Indiferent ca respectivul copil vine in centru 2 ore sau 6 ore. Ceea ce ma duce la un cost de 11500 per 8 ore doar terapeutii ABA si analistul comportamental. Ca sa pot sa am 10 copii am nevoie de o cladire care sigur ma costa 1000-2500 euro pe luna. Ceea ce inseamna alte aproximativ 900 lei pe luna ptr fiecare copil. Deci tocmai am facut 12400 lei pe luna costuri. La un nivel de 8 ore de interventie zilnica per copil. Daca adaug femeie de servici, utilitati, staff, contabila, etc, mai pun rapid cam 9000 lei pe luna pe care daca le impart la per 8 ore/zi, mai adaug cam 1000 lei. Si uite cum am ajuns la 13400 lei doar costuri. Apoi adaugam cam 1000-1500 lei pe luna materiale diverse si jucarii. Si am ajuns la 13.500 lei. Zero profit, zero scolarizare, zero specializari, zero experienta. Doar costuri. Intr-un calcul minimal si cu toti terapeutii si analistii la nivel de incepator. Caci si aici dupa vreun an lucrurile se complica.

Pe masura ce capata experienta si sunt scolarizati, fiecare din ei ma costa inca cel putin 2000-4000 lei pe an in plus. Adica cam alte 500-1500 lei pe luna. Minim. Ca sa fim concreti, fiecare doua ore acordate unui copil intr-un centru inseamna doar costuri undeva in jur de 3600-4000 lei pe luna. Zero profit. De obicei, intr-un centru extrem de profesionist costurile centrului sunt mult mai mari de atat. Din cei 3.5% care se aduna din donatii cei mai multi sponsorizeaza terapia in asa fel incat sa poata ramane la acelasi nivel de costuri despre care vorbeam mai devreme. Prin urmare, dragi mamici, potoliti-va cu teza asta cu afacerea. Daca tot e simplu si la indemana, de ce nu va apucati si voi sa faceti asta? Va consumati energia absolut inutil, frustrandu-va degeaba. Nu se va schimba nimic pentru ca nu se poate schimba nimic din punct de vedere costuri. Concentrarea voastra ca mamici ar trebui sa fie legata de calitatea interventiei si specializarile celor care lucreaza cu copilul vostru. Sau a gasi solutii pentru a va finanta sau a gasi solutii pentru a diminua costurile, angajand un analist (coordonator) si a deveni voi terapeuti pentru copilul vostru. Solutii exista. Important e sa le cauti. Ca exista unii care isi bat joc de parinti si ca fara sa ofere nimic cer sume exorbitante asta e cu totul si cu totul asta poveste.

Shadow sau insotitorul copilului la gradinita

Al doilea punct pe ordinea de zi. Shadow de gradinita. De obicei cei mai multi parinti ii platesc cu 10 sau 20 de lei pe ora. Oricum e o prostie si e de umplutura. Daca omul ala are doi copii, la doua gradinite diferite, o sa reuseasca sa aiba un venit lunar undeva la 1600
lei ….intr-un caz fericit. Dar implicarea lui va fi zero iar parintele ar trebui sa inteleaga ca nu e neaparat rau intentionat. Pur si simplu nu stie ce important e jobul asta. De asta si sunt eu impotriva “shadow-ului” de meserie. Pentru ca de fapt e job aditional pentru un terapeut. Mai precis pentru unul din terapeutii copilului. Cel mai bun insotitor al copilului la gradinita e cel mai bun terapeut al copilului. De ce? Pentru ca, in primul rand, trebuie sa imi cunoasca extrem de bine copilul. Apoi, pentru ca obiectivele unui copil cu autism atunci cand se duce la gradinita nu au nicio legatura cu obiectivele pe care le au ceilalti copii, neurotipici, la gradinita. Un copil cu autism care se duce insotit la gradinita de fapt face “terapie” acolo. Pentru el este doar un alt mediu in care se predau intr-un anumit context abilitatile sociale care ii lipsesc. Deci insotitorul ar trebui sa stie cum sa le predea, ar trebui sa stie sa colecteze date si ar trebui sa imi cunoasca copilul si planul de interventie la perfectie. Oameni buni … chestii de genul 100 lei pe ora nu are nicio legatura cu ABA. Niciun terapeut specializat in domeniul asta nu va cere o astfel de suma. Sume de genul asta sunt in psihologie dar in alte domenii. Orice specialist in ABA stie ca cel mic are nevoie de 6-8 ore de terapie pe zi. Prin urmare … de fapt problema nu e suma care vi se cere ci calificarea celui care o cere.

Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Agent Promovator

Comentarii

Cauta

Categorii populare